Ventilation når man vælger LAF

Hvad du skal være opmærksom på når du vælger LAF og ventilation

LAF og Ventilation 
Hvad du skal være opmærksom på, når du vælger ventilation til dit LAF kabinet 

Begrebsafklaring:

  • Sterilkabinetter (Klasse I): 
    Disse kabinetter giver kun produktbeskyttelse. De filtrerer rumluften gennem et HEPA-filter for at beskytte produktet.
  • Sikkerhedskabinetter (Klasse II): 
    Disse tilbyder både produkt- og personbeskyttelse. De er designet til at håndtere både inflow og outflow af luft for at opretholde sikkerheden


Installationskrav for Sterilkabinetter
Sterilkabinetter kræver generelt ikke omfattende installation. Disse kabinetter tager rumluft og filtrerer den gennem et HEPA-filter for at opnå den ønskede produktbeskyttelse. Det betyder, at kabinettet ikke påvirker den eksisterende rumventilation, og faktisk vil det bidrage til en forbedring eller rensning af den samlede luftkvalitet i lokalet.
Ved installation af et større antal kabinetter i samme rum, bør man være opmærksom på den potentielle varmeudvikling fra disse kabinetter, da de recirkulerer rumluften.
Det er også vigtigt at være opmærksom på, at nogle kabinetter er udstyret med AC-motorer, som kan have en højere varmeudvikling og et større strømforbrug. Moderne kabinetter er derimod ofte forsynet med EC- eller DC-ventilatorer, som bruger omkring 60 % mindre energi.


Installationskrav for Sikkerhedskabinetter
I forbindelse med installationer i Danmark, skal man overholde Arbejdstilsynets lokale krav til laboratoriet. De fleste installationer vil typisk kræve, at kabinettet tilsluttes ventilationssystem.
Sikkerhedskabinetter er designet og indstillet til at operere med et specifikt luftflowmønster, hvor interaktionen mellem ind- og udluftning af kabinettet skal være afbalanceret. Dette er nødvendigt for at sikre, at både produkt- og personbeskyttelsen er intakt.

Luftafkast i nedenstående skema er vejledende:

 

Kabinet størrelse
Arbejdsbredde i meter
Afkast luftmængde i m3/h
0,9 300
1,2 400
1,5 500
1,8 600


Sikkerhedskabinetter som har et EN 12469 certifikat, vil have indbygget visuel og akustisk alarm ved svigt i inflow/afkast eller downflow. For at kabinettet skal bibeholde sit flowmønster, samt forhindre utilsigtede alarmer, vil afkastmængder skulle indstilles til oplyste mængde ± 10 %. For at imødekomme denne præcise og stabile luftmængde vil en installation typisk kræve følgende:

On/off spjæld
Et on/off spjæld som er tilsluttet kabinettets styring, vil åbne for ventilationen, når kabinettet er i brug, og lukke, når det er på stand-by eller slukket. Dette sikrer, at der automatisk er udsugning, når kabinettet er i brug, men også at der ikke suges rumluft igennem kabinettet, når det er slukket eller i stand-by. Da kabinettet fjerner luft fra lokalet, og derved har indflydelse på trykbalancen i rummet, vil denne funktion også anvendes til at regulere indblæsningsluft til laboratoriet, dvs. opretholde det ønskede tryk i lokalet uanset om kabinettet er i drift eller slukket.

Volustat
Et on/off spjæld kan ikke indreguleres til et præcist luftflow, så ved installationer med sikkerhedskabinetter vil dette kræve en kombination med en volustat. En volustat holder luftstrømmen konstant ved den indregulerede mængde.
I forbindelse med installation af kabinetter vil det optimale forløb være, at afkastmængde og test af kabinet udføres samtidig, så dette indreguleres i samarbejde imellem ventilations- og LAF-tekniker.

Udvidet installationstest
Ki-Discus testen anbefales ved ny installation af mikrobiologiske sikkerhedskabinetter, som beskrevet i BS 5725 – 1992 og en 12469 standard

Ki-Discus systemet er designet til at give vished om person eller produktbeskyttelses faktoren.

Denne udvidede sikkerhedstest tager højde for den fysiske placering af sikkerhedskabinettet og vil reagere, hvis ventilationen, indblæsningsarmatur eller andet ødelægger flowet i sikkerhedskabinettets arbejdsåbning.

Ki-Discus gør det muligt at:

  • Teste uden bakteriel forurening for sikkerhedskabinettet
  • Teste uden bakteriel forurening for laboratoriet
  • Resultaterne er til stede umiddelbart efter testens afslutning.


Sikkerhedskabinetter og Hæve/Sænke Stativer

I Danmark anvender vi primært sikkerhedskabinetter udstyret med hæve/sænke stativ. Når man installerer disse, er det vigtigt at være opmærksom på den nødvendige indbygningshøjde for kabinettet, herunder tilslutning til ventilationssystemet, samt den tilgængelige lofthøjde.

Et sikkerhedskabinet designet til siddende arbejde har typisk en bordhøjde på mellem 70 og 75 cm. Ved brug af et hæve/sænke stativ varierer højden typisk mellem 20 og 30 cm.

Den ideelle installation, som kan facilitere både siddende og stående arbejde, bør derfor have en justerbar højde mellem 75 og 109 cm. Ifølge standarden EN/ISO 14738, bør den generelle indbygningshøjde for et sikkerhedskabinet, inklusive ventilationstilslutningen, være omkring 235 cm.

Huskeliste ved installationer af sikkerhedskabinetter:

  1. Få oplyst afkastmængde og afstem dette med den ventilation, der er til rådighed
  2. Sikre at installation er med on/off spjæld samt volustat 
  3. 230V forsyning til kabinet
  4. Evt. 230V forsyning til hæve/sænke stativ
  5. Tilslutning af samstyring imellem kabinet og on/off spjæld
  6. Kontroller lofthøjde vs. højde på kabinet, især ved installationer med hæve/sænke stativ
  7. At kabinettet har certifikat (en 12469 eller Din 12980)
  8. Installation skal afsluttes med installationstest iht. en 12469. Bedst hvis indregulering af volustat udføres sammen med denne test
  9. Evt. udvidet installationstest, ki-discus

Sikkerhedskabinetter og energi
Sikkerhedskabinetter har modsat f.eks. stinkskabe altid en fast rudehøjde under drift. Denne højde er afhængig af fabrikat, men ligger som regel mellem 170-200 mm. Når der skal vælges kabinet, skal dette være forsynet med EC eller DC ventilatorer, som forbruger mindre energi.

Et eksempel:

  • 1,2 kabinet med AC motor forbruger ca. 600 watt/timen
  • 1,2 kabinet med EC motor forbruger ca. 2-300 watt/ timen dvs. en besparelse på 3-400 watt/ timen!!


De fleste sikkerhedskabinetter har også en ”sparefunktion”. Denne kan anvendes, når kabinettet ikke er i brug, men hvis der stadig er behov for beskyttelse af produkt og person. Ved denne funktion nedsættes flowet i kabinettet, og ved nogle fabrikater begrænses rudehøjden også. Ved denne funktion forbruger kabinettet 40-80 watt.

Certificering
Et sikkerhedskabinet skal som minimum have certifikat, EN12469 eller DIN 12980 og evt. ekstra krav i forhold til funktion. Man skal dog også have følgende med i sine overvejelser i forbindelse med installation og arbejde med sikkerhedskabinetter:

  • Et sikkerhedskabinet er kun sikkert, når det er korrekt installeret og efterfølgende testet
  • Et sikkerhedskabinet er kun så sikkert, som den måde det bliver anvendt på

Det er vigtigt at huske, at et sikkerhedskabinet kun er sikkert, når det er korrekt installeret, testet og anvendes korrekt. Et LAF-Kørekort kan være et effektivt værktøj for at sikre korrekt anvendelse.

 

Kontakt vores produktspecialister hvis du vil vide mere